Hargen aan Sail giet oan!

Hargen aan Sail giet oan!


Organisatie kiest voor kleinschaligere opzet festival
Sportliefhebbers kunnen zich weer inschrijven voor de activiteiten op Hargen aan Sail. (Archieffoto: Tineke Leegwater / RM)Sportliefhebbers kunnen zich weer inschrijven voor de activiteiten op Hargen aan Sail. (Archieffoto: Tineke Leegwater / RM)
HARGEN – Het is lange tijd stil geweest rond Hargen aan Sail. Zou het evenement 4,5 en 6 juli in Hargen wel of niet doorgaan? Die vraag hield menig inwoner van Schoorl en wijde omgeving bezig. ‘Het gaat door, weliswaar kleinschaliger, maar zeker zo leuk’, aldus Laurens Hoogland, voorzitter van stichting Hargen aan Sail.
Het grootschalige muziek- en sportfestijn op en bij het Hargense strand dreigde ten onder te gaan aan het eigen succes. Het is nu tijd voor veranderingen vindt de organisatie. “Het festival is qua omvang de laatste jaren enorm gegroeid”, legt Hoogland uit, “maar we zien een terugloop in bezoekersaantallen. De economische crisis speelt daar een grote rol in. Daarbij wordt het steeds moeilijker om in de huidige situatie sponsors te vinden. Het evenement in dezelfde omvang houden, brengt financieel teveel risico’s met zich mee.” Voordat Hargen aan Sail plaatsheeft, zijn Indian Summer en Woodlands net geweest. “Er is zoveel op festivalgebied, met name in onze regio en rond onze data”, legt hij uit. “Na ons staat meteen Zandstock weer voor de deur. Het wordt steeds moeilijker om mensen op de been te krijgen, zeker wanneer je entreegelden moet vragen en prijsverhogingen moet doorvoeren.”

Open karakter
“Hargen aan Sail werd de laatste jaren als ‘te commercieel’ bestempeld. Dat vinden wij ook, zeker voor een evenement dat gedragen wordt door vrijwilligers. Voordat het eerste biertje was getapt waren er al tienduizenden euro’s aan zaken als beveiliging en infrastructuur gespendeerd. Dat is prima wanneer de bezoekersaantallen, sponsorgelden en omzetten er naar zijn, maar wanneer die tegenvallen, wordt het moeilijk om het financieel te blijven dragen. We willen meer terug naar zoals het vroeger was; kleiner, toegankelijker en met een meer open karakter.”

Nieuwe strand
Het doel van de stichting is het feest van het grote parkeerterrein te verplaatsen naar het nieuwe, brede strand. “Maar zover is het nog niet, de zandsuppletie is nog in volle gang”, zegt Hoogland. “We werken nu aan een fraaie plek tussen de parkeerplaats en het strand.”
Niet alles verandert. De sportactiviteiten op het strand blijven zoals ze waren. “Het kinderdorp, beach soccer, catamaranzeilen, volleybal, windsurfing, frisbee, jeu-de-boule; liefhebbers kunnen zich gewoon weer inschrijven”, vertelt Hoogland. “Met de MTB races verwachten we zelfs een verdubbeling van deelnemers. Het feest ’s avonds krijgt een kleinschaliger, meer open karakter, voor het ware ‘beachgevoel’. Het wordt veel toegankelijker, intiemer, met sfeervolle pagodetenten, gezellige bars, een dj-booth en een podium voor de bands. Bezoekers hoeven geen entreegeld meer te betalen. De vrijdagavond blijft voor de jeugd, met goede dj’s. Zondag blijft voor de dorpelingen. Drankverkoop verloopt net als voorheen met polsbandjes en muntjes. In verband met de verhoogde alcoholleeftijdsgrens wordt er extra gecontroleerd. Het geheel wordt vanzelfsprekend goed beveiligd.”
Kijk voor meer informatie en inschrijven voor sportactiviteiten op: www.hargenaansail.nl Binnenkort verschijnt het gehele feestprogramma op deze website. Tip: houd Facebook in de gaten voor de ontwikkelingen.

  • Hoofdsponsors